Rejtélyes betegség gyilkolja a kutyákat

Eddig csak az Egyesült Államokban volt jelen az a rejtélyes kór, ami kutyák tucatjait pusztítja el, de két éve Nagy-Britanniában is felütötte a fejét az Alabama rothadásnak nevezett, gyógyíthatatlan kutyabetegség. David Walker, a betegséget kutató állatorvos állítása szerint a betegség már több, mint 50 kutyát ölt meg. Walker kutatás eredményeiről szóló cikke nemrég került nyilvánosságra egy brit állatorvosi szaklapban.

A kutyákat támadó betegséget az 1980-as években azonosították Amerikában. Az Alabama rothadás, vagy hivatalos nevén CRGV (cutaneous and renal glomerular vasculopathy) nevű betegség első tüneteiként a kutya térde alatt, könyökén, ritkábban a mellkasán, vagy a hasán bőrelváltozások (vörös foltok, bőrhibák, duzzanatok, fekélyszerű elváltozások) észlelhetők, ezután étvágytalanság, hányás kíséretében kialakul a veseelégtelenség.

Fotó: mirror.co.uk
Beagle kötszerrel a mancsán. Fotó: mirror.co.uk

A CRGV eredete ismeretlen, a kutatók kizárták, hogy az ételből, vagy vízből származna. Az állatorvosok eltérően vélekednek a kórokozójáról; egyesek parazitára gyanakodnak, míg mások bakteriális eredetűnek vélik a betegség kialakulását. Az ok ismeretének hiányában azonban jelenleg gyógymód sincs, általában kevés kutya szervezete birkózik meg a betegséggel, sajnos a többség elpusztul.

A kutatások sajnos nem tudták megállapítani azt sem, hogy a betegség hogy jutott el Európába, hiszen eddig csak Amerikában volt jelen és csak agarakat támadott a kór. Anglia szerte eddig több tucat kutya pusztult el ebben a betegségben, akik között Angol springer spániel, Simaszőrű retriever, Kis angol agár, Border collie, Jack Russell terrier, Doberman, Labrador retriever, Angol cocker spániel, Staffordshire bullterrier, Magyar vizsla, Weimari vizsla, Dalmata, Tibeti terrier fajták is voltak.

Bár a betegségről történt feljegyzések között Amerikán kívüli esetek csak elvétve találhatók, az orvosok elképzelhetőnek tartják, hogy a betegség már korábban is jelen volt több kontinensen, csak akkor még nem tudták beazonosítani azt.

Forrás: Internet

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .