Rejtélyes összefüggés a kánikula és a kutyák között

Ismét itt a kánikula, a napokban folyamatosan harminc fok feletti hőmérséklet várható legkevesebb egy teljes hétig. A kutyákra ismét kiemelt figyelmet kell fordítanunk, hiszen míg mi strandra járunk, vagy saját medencénkben lubickolunk, esetleg hűtött üdítőt szürcsölgetünk a hűvös szobánk sarkában, négylábú kedvencünk teljesen ránk van utalva a nagy melegben.

Így bizony nekünk kell gondoskodnunk arról, hogy legyen egy hűvös hely számára, ahová elvonulhat, ahol nem éri őt a tűző nap, ill. ügyelnünk kell arra is, hogy mindig legyen friss vize az ebnek. De ha ennyire óvnunk kell kedvencünket a naptól, miért van mégis óriási összefüggés a kánikula és a kutyák között?

Kutya kánikula
Beigli kutya a kánikulában

A kánikula (canicula) latin eredetű szó, jelentése kiskutya. Ezt a szót használták régen a Nagy Kutya csillagképre és annak Szíriusz, más néven kutyacsillag nevű csillagára, amely a Földről látható legfényesebb csillag a Nap után. Az egyiptomiak úgy tartották, a nyári hőség akkortól számolandó, amikor ez a csillag megjelenik az égen. Ugyanebben az időben a kutyák is izgatottá váltak…

Habár a legkeményebb télen is hasonlóan fejezzük ki magunkat, valószínűleg innen ered a mondás: „kutya meleg van”. A kánikula szó további érdekessége, hogy bár magyarul vajmi kevés köze van a kutyákhoz, a szó angolra fordítva dog-days, vagyis kutya-napokat jelent, míg németül a hundstage jelenti szó szerinti fordításban a „kutya szakaszt”.

Ezek után nehéz elhinni, hogy az amerikai forró kutyának (Hot Dog) nincs semmi köze a kánikulához, de azon talán nem lepődünk meg, hogy az elnevezés a németek frankfurti virslijéből ered, amelyet egykor „dachshund” néven árusítottak, ami a kánikulához hasonlóan kiskutyát jelent. A Hot-Dog állítólag a német bevándorlók által került Amerikába, ahol ma is az egyik legkedveltebb harapnivaló.

Sajnos azonban minden „kiskutyával” töltött kifli és kutyát formáló csillagkép ellenére hiába a sok összefüggés a kutyák és a forróság között, a kánikulában a kutyusoknak gyakran a meleget is a négy fal között kell tölteniük, akár dolgozik a gazdi, akár nyaral. A strandokról a legtöbb esetben ki vannak tiltva a kedvenceink, és sok esetben a szállodák sem látják szívesen a négylábúakat.

Pedig ha a kánikulát ők maguk ihlették, igazán megérdemelnék, hogy ilyenkor különösen nagy figyelmet fordítsunk rájuk, akár a vendéglátóhelyeken, akár a panziókban, de csak úgy szimplán mi magunk is…

Oszd meg a cikket, hogy minél több kutyagazdihoz eljusson!

Oszd meg! Köszönjük!

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .